Här beskriver jag kort hur man gör när man screentrycker på keramik. Säkert finns det fler sätt men så här gör jag. Den som är bekant med textiltryck kommer känna igen arbetssättet.
Jag fotograferar eller tecknar ett motiv som jag redigerar digitalt och sedan skriver ut på overheadfilm.
Screenramar kan man köpa färdiga eller så köper man duk och bygger egna ramar. Jag bygger och spänner själv på samma sätt som man spänner tavelduk. Jag använder 60 mesh duk.
Duken beskickas med en ljuskänslig uv-emulsion. När den har torkat (utan att utsättas för uv-ljus) lägger man oh-filmen med motivet, på duken, med en glasskiva över som håller motivet på plats. Därefter belyser man ramen med uv-ljus som gör att uv-emulsionen härdar där ljuset kommer åt. Motivet förblir "ohärdat" och går därför att skölja ur med vatten. På så vis får man en negativ bild i ramen.
Innan man använder screenramen behöver den härdas igen, i uv-ljus. I solen eller under uv-lampan.
Tryckfärgen som används är vanlig dekorfärg eller färgkropp blandat med ballclay ca 50/50. Blanda dessa med glycerol till en majonnäs-liknande konsistens.
Eftersom det är svårt att screentrycka på en yta som inte är plan så trycker man på ett silkespapper. Det finns speciella papper för ändamålet men jag använder samma silkespapper (silkessulfit) som jag använder för att packa keramik i vid försäljning, det fungerar utmärkt. Är ytan plan så går det att trycka direkt på föremålet (tex kakel o dyl). Motivet förs över på keramiken när den fortfarande är läderhård. (det går även när den är skröjbränd).
Skålarna nedan är drejade i en grå stengodslera som penslats med en vit engobe. När de torkat så mycket att de går att hantera men ändå inte hunnit bli för torra så vänder jag över silkespappret med motivet på och placerar det där jag vill ha det och gnuggar sedan fast pappret på föremålet. När man sedan drar bort pappret har motivet fastnat i leran. Det gör inget om papper sitter kvar, det brinner bort i ugnen. Därefter är det bara att torka, skröjbränna och glasera. Med transparent glasyr eller annan glasyr som motivet kan synas igenom. Motivet hamnar alltså under glasyren.
Material finns att köpa på Screentec AB i Stockholm. De har även bra och detaljerade beskrivningar av hur man går tillväga när man gör ett original, beskickar, belyser osv.